SERVIS DSLR I DIGITALNIH FOTOAPARATA, KAMERA I OBJEKTIVA

ul.Milorada Miškovića 23, Banjica
Beograd
Kontakt telefon servisa fotoaparata.065/3650-048
Radno vreme: od 10 do 17h
subotom i nedeljom NE RADIMO

Email adresa servisa fotoaparata.Pitajte nas

Pitanja u vezi sa problemima na fotoaparatima, DSLR, blicevima, stabilizatorima ili kamerama.


Ukoliko želite da nas pitate za savet ili imate problem sa Vašim aparatom to možete učiniti preko našeg kontakt telefona , direktno sa našeg sajta preko kontakt forme ili email adrese.

"Gde se tačno nalazite?"
Mi se nalazimo u Beogradu na Banjici ulica Milorada Miškovića 23. Lokal se nalazi blizu okretnice trolejbusa 40 i 41 (Punov breg)
"Koliko košta dijagnostika kvara na mom aparatu?"
Pregled fotoaparata, kamkordera, DSLR-a, blica ili gimbala je besplatan i može biti ustanovljen istog ili najkasnije sledećeg radnog dana.
"Ja ne živim u Beogradu. Da li mogu poslati aparat na pregled brzom poštom?"
Možete spakovati Vaš aparat sa napunjenom pratećom baterjom i poslati nam ga na našu adresu . Uz aparat je potrebno da nam dostavite i Vaš broj telefona a mi ćemo Vam se nakon izvršenog pregleda javiti oko daljeg dogovora.
"Da li dajete neku garanciju na popravke i zamenjene delove?"
Naravno, na sve popravke imate pravo reklamacije u trajanju od šest meseci od momenta kada je aparat izdat sa servisa. Jedini uslov je da u tom periodu kvar nije nastao usled nemara vlasnika ili fizičkog oštećenja , udarca , peska , vode i slično.
"Da li su delovi koje ugrađujete originalni?"
Da. Svi delovi koji se prilikom servisiranja menjaju su originalni. Zbog toga što se neki od delova poručuju iz inostranstva, ponekad je na popravku potrebno sačekati i nekoliko nedelja.
"Aparat je ispao i objektiv ne može da se uvuče ( ili se iskrivio). Da li radite takve popravke i koja je cena?"
Radimo popravke objektiva koje uključuju i kompletan servis i proveru svih mehaničkih i elektronskih delova objektiva , kao i čišćenje sočiva , podmazivanje i podešavanje autofokusa. Okvirne cene možete pogledati ovde.
"Kada slikam napolju sve slike su bele (svetle). Da li radite to?"
Kod ovakvih opisa kvarova uglavnom se radi o neispravnoj blendi objektiva koja je ostala ili zaglavljena u otvorenom položaju ili ne zatvara dovoljno brzo. Popravljamo ovakvu vrstu kvara. Ovi kvarovi su najčešći kod modela Canon Powershot A410,Powershot A420,Powershot A430,Powershot A450,Powershot A460,Powershot A470, Powershot S2, Powershot S3, Powershot S5, Olympus FE330, FE340, C550, C560, FE46, FE47, X845, X855, Nikon S550, Samsung ES10, ES15, ES17, ES55, ES60, S760, S860, D760, D860, S500, S600, S630, S700, S730, S750, Fujifilm F460...
"Slike su mutne."
Najčešći problem je kvar na fokus sekciji u objektivu , motoru ili reduktoru , a postoji i verovatnoća da je dislocirano neko od sočiva u sistemu objektiva. Ovakvi kvarovi najčešće nastaju usled udarca , pada ili peska koji je ušao u sistem objektiva.
"Kada slikam na displeju se vide slike sa belim linijama?"
Ovaj problem se javlja iz istog razloga kao i kad su fotografjie bele (blede).
"Na displeju se vide samo neke ljubičaste i narandžaste boje."
Najčešći problem je neispravnost CCD senzora u sistemu objektiva , a ređe CCD drajversko kolo na procesorskoj ploči . Cena i rok zamene CCD senzora zavisi od modela fotoaparata. Ovi kvarovi su najčešći kod modela Canon Powershot A300, A310, A60, A70, A75, A80, A85, A95, S60, Fujifilm S8000, S7000, S602, Samsung NV20, NV15, Olympus FE20, FE280, FE320, FE330, FE340, FE360, FE370, C25, X15, C520, X820, C540, X835, C545, X845, C560, X855, C570, X875, C575, X880, u820, u830, u840, SP560.
"Ne radi mi taster za okidanje (ili bilo koji drugi taster)."
Problem može biti sa samim neispravnim tasterom na unutrašnjoj ploči ili na plastičnom-gumenom tasteru koji okida unutrašnji taster. Retko je problem u konekciji tastature usled kontakta aparata sa vodom , vlagom ili nekom drugom tečnošću koja je dospela u unutrašnjost aparata.
"Ne mogu da prebacim fotografije sa fotoaparata na računar."
Pokušajte da povežete Vaš aparat na neki drugi računar sa istim operativnim sistemom da bi ste prvo rešili dilemu da li je problem na Vašem računaru ili samom fotoaparatu. Ukoliko je problem na Vašem računaru , uglavnom je neki konflikt sa drajverima za USB konekciju za Vaš fotoaparat . To možete rešiti reinstalacijom drajvera sa CD-a koji ste dobili uz Vaš fotoaparat ili ređe reinstalacijom celog operativnog sistema na Vašem računaru. Ako je ipak problem sa fotoaparatom uglavnom je oštećenje samog USB konektora na aparatu ili ređe oštećenje USB kontrolera na procesorskoj ploči.
"Aparat mi je upao u vodu (slatku, slanu)?"
Ovaj problem se uglavnom završava tako što se konstatuje neisplativost popravke aparata , ali dešava se da voda nije doprela do vitalnih delova aparata pa uspemo da spasemo sam aparat . Kod ovakvih slučajeva najbolje je da donesete Vaš fotoaparat na besplatan pregled .
"Aparat mi je upao u pesak."
Najčešći problem prilikom odlaska na more . Usled ulaska peska u mehaničke delove objektiva ,mogu nastati razni problemi kao što su oštečenja plastičnih zupčanika u reduktoru objektiva , raznih pokretnih osovina i plastičnih prstenova , uglavnom svih pokretnih delova objektiva koji su uglavnom izrađeni od meke plastike i lako se oštećuju. Pesak takođe pada i na sistem sočiva i CCD senzora tako da je moguće pojavljivanje tamnih mrlja i senki na fotografijama. Problem se rešava kompletnim servisom objektiva , čišćenjem , podmazivanjem i na kraju podešavanjem autofokusa.
"Aparat mi je ispao i sada ne može da se uključi."
Ovaj problem može da bude u samom kontaktu baterija sa kućištem , dešava se da prilikom udarca otpadne neki metalni deo ili šraf u aparatu i kao provodnik "prošara" preko kontakta na procesorskoj ploči ili napajanju i tako napravi dodatne probleme. Ovakvi kvarovi se uglavnom rešavaju popravkom napajanja ili popravkom , retko zamenom procesorske ploče.
"Zašto kada stavim nove baterije i dalje ne mogu da uključim aparat?"
Prvo proverite da li su baterije koje upotrebljavate boljeg kvaliteta , najbolje alkalne ili ponovo punjive baterije, jer se kod nas često prodaju baterije lošeg kvaliteta ili bajate baterije koje dugo stoje u magacinima i rafovima. Ukoliko ste sigurni da nije problem sa baterijama, proverite da li baterije dobro naležu u kućište fotoaparata . Najčešće usled udarca stradaju neki od držača poklopca za baterije i tako one nemaju dobar kontakt sa kućištem i aparat prijavljuje prazne baterije. Dešava se još da su prilikom nekog curenja starih loših baterija , korodirali kontakti za baterije u samom kućištu i opet usled lošeg kontakta aparat prijavljuje loše baterije. Ukoliko nije nijedno od prethodno navedenih , onda postoji neki problem sa napajanjem procesorske ploče i u tom slučaju je potrebno da izvršimo besplatan pregled Vašeg fotoaparata.
"Ne radi mi stabilizator slike?"
Stabilizator slike uglavnom strada prilikom udarca , pada fotoaparata ili objektiva. Problem se rešava servisom samog stabilizatora slike ili zamenom kompletnog objektiva.
"Ne radi mi blic na aparatu."
Blic uglavnom strada prilikom udarca aparata kada se polomi blic lampa, ili prilikom preopterećenja kada strada kolo za okidanje strob lampe. Dešava se da se ošteti i samo kolo za punjenje ili napajanje blica a ima slučajeva da otkaže i kontrola blica koja dolazi iz samog procesora.
"Aparat okida ali nema slike na displeju."
Najčešći problem usled oštećenja pozadinskog osvetljenja LCD ekrana, napajanja pozadinskog osvetljenja , samog LCD displeja usled udarca ili kontakta sa nekom tečnošću. Retko se dešava da strada i drajversko kolo na procesorskoj ploči.
"Kada uključim aparat na displeju se pojavljuje "lens error" (E18) "restart camera"."
Lens error ukazuje na problem u pokretnim delovima objektiva ili drajveru motora i senzora na procesorskoj ploči. Problem rešavamo servisom objektiva, njegovom zamenom ili popravkom procesorske ploče. Sam problem uglavnom nastaje usled udarca , pada ili kontakta fotoaparata sa peskom.
"Aparat mi stalno traži da podesim datum i vreme."
Najčešći problem je u istrošenosti i dotrajalosti baterije koja služi za napajanje memorije za datum .Kod nekih modela fotoaparata ta baterija se može zameniti bez otvaranja fotoaparata što nije slučaj kod novijih fotoaparata.
"Zavesice na objektivu su se zaglavile."
Problem nastaje usled deformacije samih zavesica prilikom udarca ili pada aparata ili ulaskom peska ili neke tečnosti u mehanizam zavesica . Problem se rešava servisom samih zavesica na objektivu.
"Da li vršite otkup aparat?"
Ne vršimo otkup aparata.
"Koliko se dugo čekaju poručeni delovi?"
U zavisnosti od vrste rezervnog dela i modela aparata delovi se čekaju od 7-20 dana.
"Da li mogu da poručim deo pa kad stigne da mi javite da donesem aparat?"
Za delove čija vrednost prelazi 20 eura potrebno je da prvo ostavite fotoaparat ili depozit sve dok deo ne stigne.
"Da li prodajete samo delove za aparate?"
Ne vršimo prodaju rezervnih delova.
"Da li kod Vas mogu da poručim bateriju, punjač ili USB kabl za moj aparat?"
Da možete.
"Da li popravljate stare modele kamera (one sa velikim kasetama) ili analogne aparate (sa filmom)?"
Ne popravljamo filmske fotoaparate i VHS , Hi8 i slične stare modele starijih video kamera. Radimo isključivo popravku digitalnih fotoaparata sa zapisom na memorijske kartice i digitalnih kamkordera, kamera sa zapisom na mini DV kasete , DVD, hard disk ili memorijke kartice.
"Aparat je ispao i polomio mi se LCD (ekran, displej)."
Ukoliko je polomljen LCD , postoje vidljive pukotine preko ekrana , potrebno je zameniti LCD ekran. Za dosta modela fotoaparata imamo ekrane na lageru tako da neki mogu biti zamenjeni u roku od jednog radnog dana . Za one koje nemamo , ekran se poručuje i čeka od 10-20 dana.
"Koliko vremena imam da preuzmem aparat pre nego što ga rashodujete?"
Ukoliko ne dođete po svoj aparat u roku od 30 dana od dana obaveštenja o urađenoj popravci ili ukoliko odustanete od popravke ,prvo ćete ponovo biti obavešteni telefonom i ukoliko ne dođete 7 dana po ponovnom obaveštenju po svoj aparat, BeoDigital će smatrati da ste odustali od Vašeg aparata i zadržati pravo da Vaš aparat potpuno rashoduje.
"Na displeju se javlja greška "Press shutter release button again" ?"
Poruka je vezana za greške na Nikon DSLR fotoaparatima najčešće kada postoji problem sa neispravnim zavesicama ili sistemom ogledala, motorima ,oštećemim plastičnim delovima koje je potrebno zameniti.
"Na displeju mi se pojavljuje poruka "file error", "no image", "card locked", "no memory card""
Ovakvi problemi se načešće javljaju usled loše ili nikakve konunikacije procesora sa eksternom memorijskom karticom. To se dešava usled oštećenja slota za memorijsku karticu ili neispravnosti same memorijske kartice. Pre dolaska na servis , pokušajte da ponovo izvadite i ubacite memorijsku karticu u aparat. Ukoliko ponovo aparat prijavljuje grešku , pokušajte da formatirate karticu na računaru preko čitača kartica. Pokušajte i sa drugom memorijskom karticom , a ako se greška ponovi , donesite Vaš aparat na besplatan pregled . Retko se dešava i oštećenje na samoj procesorskoj ploči
"Aparat mi ne prepoznaje karticu, traži da je formatiram."
Problem nastaje najčešće kada se prilikom fotografisanja ili brisanja fotografija , isprazni baterija i aparat ne stigne da zapiše kompletne informacije i zatvori fajl sistem na memorijskoj kartici. Prilikom sledećeg uključivanja aparat više ne prepoznaje ispravan fajl sistem i traži da se ponovo formatira (upiše inicijalizovan fajl sistem sa određenim folderima ) kartica. Pre ovoga ukoliko znate da na memorijskoj kartici postoje fotografije koje su Vam važne, potrebno je da se uradi povratak fotografija sa kartice preko čitača kartica i programa za povratak fajlova na računaru i tek nakon toga formatiranje kartice da bi mogla ponovo da se upotrebi u fotoaparatu. Ukoliko formatiranje ne uspe na aparatu , pokušajte preko računara pa tek onda ponovo na aparatu. Ako prilikom formatiranja na računaru prijavi grešku , onda je kartica oštećena i morate je zameniti novom.
"Kad slikam ne vidim šta sam fotografisao/la (taman displej) .Tek posle kad hoću da pregledam fotografije vidim šta sam slikao-la."
Ova greška je vezana najčešće za probleme sa objektivom fotoaparata , neispravim fokusom , stabilizatorom slike ili blendom uglavnom usled udarca ili dotrajalosti određenih delova koje je potrebno zameniti.
"Na displeju se pojavljuje poruka Error 99 ?"
Ova greška se javlja kod Canon DSLR fotoaparata. Pokušajte da skinete objektiv sa tela i da napravite fotografiju bez objektiva. Ukoliko fotoaparat normalno napravi belu fotografiju onda najverovatnije postoji problem sa objektivom koji je prethodno bio na telu, najčešće zbog neispravne blende ili stabilizatora slike ukoliko postoji na objektivu. Ukoliko se greška pojavi i bez objektiva zakačenog na telo , najverovatnije postoji problem sa zavesicama ili sistemom ogledala na telu fotoaparata. Takvi problemi se javljaju usled dotrajalosti plastičnih mehaničkih delova koje je potrebno zameniti.
"Na displeju se pojavljuje poruka "Error 01" ?"
Ova greška se javlja kod Canon DSLR fotoaparata , najčešće kada postoji problem u samom objektivu koji je zakačen na telo fotoaparata. Problemi su uglavnom neispravna blenda ili stabilizator slike na objektivu.
"Moj Zhiyun gimbal se nekontrolisano vrti u svim smerovima?"
Najčešći problem je sa žiroskopom ili komunikacijom na matičnoj ploči. Problem rešavamo zamenom potrebnih delova i komplenom kalibarcijom gimbala.
"Moj Zhiyun gimbal se trese u X ili Y osi?"
Proverite da li ste dobro mehanički kalibrisali gimbal u svim neophodnim osama za vaš fotoaparat. Ukoliko ste sve uradili kako je proizvođač naveo u uputstvu za korišćenje a gimbal se i dalje trese onda je najverovatnije problem u samom motoru u čijoj se osi vibracije najviše osećaju. Tada je potrebno zameniti kompletan motor i uraditi neophodnu kalibraciju softwerom.
"Moj Zhiyun gimbal pri podizanju ili spuštanju zastane i onda se isključi."
Najčešći problem je zbog loše urađene mehaničke kalibracije i gimbal prepoznaje veliko opterećenje na motorima a zatim ode u sigurnosni mod odnosno isključi se.
"Moj Zhiyun gimbal brzo troši baterije."
Najverovatnije ste loše uradili mehaničku kalibraciju gimbala za Vaš fotoaparat i motori troše više energije pri stabilizaciji.